Maak een kunstwerk voor de eeuwigheid

De prijswinnaars van de actie i.v.b. 30 jarig bestaan van de HVGB zijn: Leida Dries met een gedicht, Harry Prins heeft een schilderij van de Stefanuskerk op een daktegel van die kerk gemaakt en Niek Beuving heeft een sculptuur gemaakt n.a.v. de Goudschat in Beilen.


 20200311 204253C

 

In de oorlogsjaren eind 1944, begin 1945 rukten de geallieerden vanuit Frankrijk-Belgiё op naar het noorden, aanvankelijk bleef men aan de Belgische kant van de Maas steken.
Aan de Nederlandse kant werden huizen en boerderijen in bezit genomen door de Duitse bezetters. De verdreven bevolking werd bevolen om te vertrekken naar het noorden van het land.
Op de website ´Geschiedenis van Siebengewald´ is te lezen dat deze evacuatie in drie fases plaats vond. In januari 1945 waar hier sprake van is, was de laatste.
Op het kaartje is de route te zien die deze mensen vaak lopend hebben afgelegd.
In Beilen werd men opgevangen in de kerk van de Protestantenbond. Van hieruit werd men bij gezinnen ondergebracht.
De fam. Jaspers, werd bijvoorbeeld op Smalbroek en Terhorst ondergebracht, met deze familie is nog altijd contact. Zij hebben de route zoals op het kaartje is te zien afgelegd in 14 dagen.

Een oproep van Jo van Soest:

Mijn opa en oma aan vaderszijde (t.w. Gerardus van Soest en Maria Daniels) met ongetrouwde kinderen zouden in Beilen opgevangen zijn.
Deze mensen kwamen uit Well in Noord-Limburg.

Kent u deze mensen of weet u hier nog iets over te vertellen, graag een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   of tel 0593-331285

kaartjeC

In verband met het Corona-virus zal deze tentoonstelling later plaats vinden!

 

In de Beiler bibliotheek is vanaf 14 april een expositie te bewonderen met als thema: 75 Jaar Bevrijding. De organisatie is op zoek naar spullen die betrekking hebben op de oorlog en bevrijding.

Wie deze spullen uit wil lenen kan mailen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met 0593-331285 (Jan Wessels) of 0593-523957 (Lute van de Bult).

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door de Historische Vereniging Gemeente Beilen (HVGB) in samenwerking met de Oudheidkamer Beilen en de plaatselijke bibliotheek. Er is al veel materiaal, maar de organisatie hoopt op meer. Niet alleen foto’s zijn welkom, maar ook zaken met betrekking tot de bevrijding van Beilen zoals uniformen, kledingstukken, gereedschappen en andere gebruiksvoorwerpen voor huishoudens en bedrijven. De organisatie hoopt met alle ingezonden stukken een interessante expositie te maken.

Vanaf 13 april is de expositie te bewonderen door niet alleen ouderen, maar ook de jongeren worden via de scholen benaderd om een kijkje te komen nemen.

De vrijwilligers van de HVGB zijn elke maandagmiddag en op woensdag 26 februari en 11 maart vanaf 13.30 uur aanwezig op hun kantooradres Kruisstraat 4 Beilen, klik hier  voor openingstijden.

DeDrentseKamer organiseert gedurende het cultureel jaar Midden-Drenthe exposities in het pand Kruisstraat 4.
De DDK is een samenwerkingsverband van Huize Duizendschoon, de Oudheidkamer en de Historische Vereniging Gemeente Beilen.

Openingstijden zaterdags van 13.00 tot 15.00 uur.

* In juli/augustus is er een presentatie over kinderspeelgoed.

* Vanaf oktober een expositie over kleding.

* In februari 2020 begint een expositie over Drentse schilders.

* Mei 2020 een expositie/presentatie over handwerken.

* We sluiten af met de monumentendag in september 2020.

Om op de website van cultureel Midden-Drenthe te komen klik  cultureelmiddendrenthe .

 

De Historische Vereniging Gemeente Beilen (HVGB) is nu gevestigd op Kruisstraat 4 (De Drentse Kamer) in Beilen.

Op woensdagmiddag open voor bezoek  van 13.30 tot 17.00 uur

Data in 2020:

Ten gevolge van de maatregelen i.v.m. Corona is Kruisstraat 4  tot juni gesloten!
Als de maatregelen worden versoepeld komt er een nieuwe lijst bezoekersdata.

 

Foto's, documenten, kranten boeken enz. kunt u voor onderzoek raadplegen of gewoon bekijken, wij helpen daar ook bij.

Ook graag verhalen aanleveren of onderwerpen aandragen voor een artikel in het tijdschrift.

Voor bezoek op andere tijden kunt u een afspraak maken: liefst per e-mail  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
of tel.  0593-331285.

 

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.