Als de maatregelen i.v.m. Corona het toelaten zullen we in de Bibliotheek een expositie maken over de grote brand in Beilen 200 jaar geleden.

Op 8 augustus 1820 gingen in 1,5 uur tijd 77 van de 98 woningen/boerderijen in vlammen op. Een enorme ramp, die landelijk grote bekendheid kreeg.
Om bij te dragen aan het herstel van Beilen werden in het hele land collectes gehouden. Het Koninklijk Huis doneerde geld, evenals provinciale besturen en steden.

Het vuur begon om ongeveer half tien 's morgens midden in de Brinkstraat in de smederij van Kuik, waar hooi  door vonken vlam vatte. Met een Zuid-Westelijke wind kwam het vuur tot achter in de Bisschopsstraat bij de pastorie.
Het gemeentehuis stond naast de smederij maar vanuit de windrichting gezien er voor. Dit pand had dus geen schade. 

Een goed functionerende brandweer was er niet. Vier mensen waren aangesteld om bij brand te hulp te schieten. Het enige gereedschap wat ze hadden was een haak om muren enz. om te kunnen trekken. Voor water was men op putten, de Beilerstroom of de Beilervaart aangewezen. Voor deze brand was het beschikbare water te ver weg. De putten bij de huizen waren door het vuur vlakbij niet te gebruiken. 

 IMG 20171023 0045
De Beilervaart/Kolk rond 1900. Ook in 1820 van enorm
belang voor de welvaart van Beilen.

 

 

 

 

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.