19-hvgb-oranje-005Oranje is een wegdorp, gelegen aan het Oranjekanaal tussen Hijken en Smilde. Oranje ligt aan weerszijden van het Oranje kanaal welke tussen 1853 en1861 werd gegraven. Oranje behoorde tot het markegebied van Hijken.

Oranje is ontstaan rond een voormalige aardappelzetmeelfabriek van Avebe gesticht in 1913. De fabriek is sinds midden jaren tachtig gesloten. Momenteel is Speelstad Oranje in deze fabriek gevestigd. Nabij Speelstad Oranje ligt het bungalowpark Pipodorp.

Ten noorden van Oranje ligt het Hijkerveld. Ten westen van dit natuurgebied ligt het "Diependal". Voorheen vloeivelden van de aardappelzetmeelfabriek, tegenwoordig is het voor het publiek gesloten natuurreservaat. Op dit terrein is de vogelkijkhut Diependal gelegen. Hier worden veel zeldzame waarnemingen gedaan.

In Oranje is in 1921 tot een openbare lagere school opgericht, deze is enkele jaren geleden gesloten.

Op 6 maart 1944 stortte de Amerikaanse B-17 bommenwerper 'Junior' in de buurt van Oranje niet ver van de school neer. Van de tien bemanningsleden werden acht gevangen genomen, twee keerden terug naar Engeland.

Bij de bevrijding van Oranje op 12 april 1945 gingen zes huizen en de aardappelmeel fabriek 'Óranje'in vlammen op.

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.