Esdorp ten zuidoosten van Wijster en ten oosten van het VAM-Compostbedrijf. Ten zuiden ervan ligt de Drijbersche Esch, ten oosten het Drijbersch Binnenveld ter weerszijden van het Linthorst Homankanaal. In Tiendeveen, ten zuiden van Drijber, doorsnijdt dit kanaal de Drijbersche Hoofdvaart.

Tussen Tiendeveen en Drijber strekt zich het landbouwgebied Drijbersche Veld uit (bouw- en weilanden).

Bronnen vermelden: Triburd (1217), Drybort (1348 en 1416), Driberte (1449), in Dryberde (1530), Dryberden (1553 en 1569), later Driberde, Drijberde en Drijber (Van der Aa). De betekenis ervan wordt tweeërlei uitgelegd: a- Een bootje van drie borden (planken) als veer over het Oude Diep. b- Samengesteld uit drie buurtschappen (burd = buurtschap) op basis van tri- (drie) en buritha (huizengroep).

07-drijber-015De Uithof te Drijber was in de Middeleeuwen een pleisterplaats, waarschijnlijk een hofboerderij, voor reizende nonnen en kloosterbroeders van de abdij uit Ruinen. De 'blauwe kamer' was geheel als logeergelegenheid ingericht. De zolder zal als spieker (opslag van tienden in natura) hebben gediend. In 1969 is het interieur uitgebroken. De Uithof is van buiten intact gelaten en valt onmiddellijk op door de afwijkende bouwtrant tussen de oud-Drentse boerderijen. Schierbeek, De Weerd, Nijsing en Koops zijn oude Drijberse geslachten.

Op 20 juli 1906 heeft er een grote brand in Drijber gewoed. Twee kolossale boerderijen, waarin in elk twee gezinnen woonden, brandden in korte tijd af.

De plaats is met name na de komst van de VAM (1931) met werknemers van deze onderneming gegroeid.

Eind juni 2017 is een boek over 800 jaar Drijber gepubliceerd. Er is ook een film gemaakt, beide zijn verkrijgbaar zie de website www.drijber.net

 

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.